SCOOP voert in opdracht van de provincie Zeeland drie taken uit: onderzoek (het ‘Sociaal Cultureel Planbureau voor Zeeland’), projectrealisatie en innovatie.
In samenhang met economisch en ruimtelijk beleid en gevoed door signalen en vragen uit het werkveld richt de jaarlijkse werkagenda van SCOOP zich op het sociaal en cultureel domein.
SCOOP werkt samen met de 13 Zeeuwse gemeenten, gelieerde instellingen en maatschappelijke organisaties.
Resultaten van werkzaamheden binnen alle drie de functies beïnvloeden de start van nieuw onderzoek, nieuwe innovatietrajecten of projectrealisatie. Dat is de kracht van SCOOP.
Onderzoek (SCP-Zeeland)
Beleidsmakers hebben feiten en informatie nodig om keuzes te kunnen maken en beleid te kunnen ontwikkelen. Scoop verkent en beschrijft de (sociale en culturele) situatie en ontwikkelingen in de Zeeuwse samenleving op basis van permanente monitoring en onderzoek. Het doel is signaleren, informeren en adviseren aan de provincie Zeeland, de 13 Zeeuwse gemeenten, gelieerde instellingen en maatschappelijke organisaties. SCOOP levert hiermee een essentiële bijdrage aan beleidsontwikkeling van de 14 Zeeuwse overheden en aan de evaluatie van gevoerd beleid en maatschappelijke effecten ervan. Als basis voor onderzoek gebruikt SCOOP gegevens van CBS, SCP, partners, andere organisaties en eigen onderzoek.
Onderzoek is nauw verbonden aan advies. Analyse van de onderzoeksgegevens, gekoppeld aan adviezen en aanbevelingen vormen de basis van beleidsontwikkeling bij gemeenten, provincie en organisaties, ook van SCOOP zelf.
Projectrealisatie
Projecten die SCOOP realiseert zijn vernieuwend, provinciaal met regionale verschillen en toegespitst op de vraag van de gemeenten en/of partners in het werkveld. Ze zijn vernieuwend in die zin dat ze nieuwe verbindingen leggen tussen de diverse domeinen en organisaties en oplossingen bieden aan lokale voorzieningen die (tijdelijk) ontbreken. Doel is de leefbaarheid van de inwoners van Zeeland te verbeteren. Voorbeelden zijn oplossingen bieden aan het verdwijnen van dorpshuizen, scholen of pleinen creëren waar mensen elkaar ontmoeten en waar welzijn en cultuur elkaar raakt. Na afronding worden ze overgedragen aan lokale organisaties ter continuering.